TRE®

28.10.2019

Valmistuin hiljattain (19.10.2019) sertifioiduksi TRE® -ohjaajaksi. TRE® eli Tension, trauma & stress releasing exercises on luontainen stressinpurkumenetelmä, jonka on kehittänyt amerikkalainen trauma-asiantuntija, tohtori David Berceli. Bercelillä on kriisialueilla työskentelystä pitkä, noin 20 vuoden, työura takanaan. Noiden työvuosien aikana hän tuli kehitelleeksi tämän kehollisen menetelmän, jonka avulla suuret joukot ihmisiä, esimerkiksi sota-alueilla, voivat purkaa kuormittavia kokemuksia yksinkertaisesti tärisemällä. Tämä pohjautuu siihen, että jännittävät ja stressaavat tilanteet, samoin kuin traumaattiset kokemukset, niin fyysiset kuin psyykkisetkin, tallentuvat meidän kehojemme muistiin. Tarkemmin sanottuna lihaksiin ja hermojärjestelmään.

Eläimillä on luontainen ja spontaani kyky täristä stressi pois. Esimerkiksi koira saattaa täristä ukkosella tai uuden vuoden ilotulitusrakettien paukkuessa. Ne tärisevät paukkeen aiheuttamaa stressiä pois kehostaan ja hermojärjestelmästään samantien. Kun ajattelemme vaikkapa omaa elämänkaarta taaksepäin, mieleen saattaa muistua tilanteita tai hetkiä, joissa on tuntenut tärisevänsä, tai ehkä on nähnyt jonkun toisen tärisevän. Täriseminen ei yleisesti ottaen vielä ole tämän päivän yhteiskunnassa sosiaalisesti normaalia, mutta TRE®:ssä on kuitenkin kyse juuri tästä tärinästä.

Miksi sitten täristä? TRE® muun muassa tasapainottaa hermoston toimintaa, palauttaa kehotuntumaa ja lisää itsetietoisuutta. Se parantaa unenlaatua sekä hyvin usein myös ihmissuhteiden laatua. Läsnäolo nykyhetkessä voimistuu. Ihmisellä on taipumus kerätä purkamatonta informaatiota kehoon, joten tärinä usein tuo myös tilan tunnetta ja uusille mahdollisuuksille avautumista.

Mitä ottaa huomioon? TRE® on menetelmänä nopeavaikutteinen ja tehokas, siksi myös haittavaikutukset ovat mahdollisia. Näitä ovat mm. ahdistuneisuus, yleinen levottomuus ja unettomuus. Yleisimmin oireet helpottavat parissa päivässä, eivätkä siis ole pysyvä este TRE® -harjoittelulle. On kuitenkin olemassa myös tilanteita, jolloin TRE®n tekemistä ei suositella.

TRE®tä ei suoraan suositella henkilöille, jotka kärsivät merkittävistä fyysisistä tai psyykkisistä vaivoista. Näitä ovat mm. diabetes, epilepsia, sydän- ja verisuonisairaudet,  aiemmat sydäninfarktit ja -leikkaukset, sekä syöpä. Tällöin ensisijaisesti konsultoidaan omaa lääkäriä TRE®n soveltuvuuden suhteen. Psyykkisistä vaivoista mm. kaksisuuntainen mielialahäiriö, vakava masennus, skitsofrenia ja syömishäiriö ovat sellaisia, jolloin lääkärin konsultaatio on ensisijaista. Myös jos oma tilanne tuntuu epäselvältä, on hyvä kääntyä ensin oman lääkärin puoleen. TRE®n aloittamista ei suositella raskaana oleville.

Itse olen tietoisesti tärissyt vuodesta 2014. Koen TRE®n tuoneen minut lähemmäs itseäni, ja menetelmänä se on soljahtanut arkipäiväiseen elämään. Se on vaikuttanut positiivisesti mm. unenlaatuun, reaktiivisuuteen, ja kokonaisvaltaisesti omaan tapaani olla.

TRE® on alati kehittyvä menetelmä, jonka jatkokoulutuksiin olen sitoutunut osallistumaan oman ammattitaitoni ylläpitämiseksi ja kehittämiseksi. Lämmöllä toivotan sinut tervetulleeksi luokseni tärisemään.

TRE®stä lisää voit lukea osoitteesta trefinland.fi.