Mansikanlehtiä

13.05.2020

Joku joskus sanoi, että se kuukausi jona on syntynyt, on usein myös lempiaika vuodesta. Tykkään kyllä jokaisesta vuodenajasta super paljon, tuntuu että aina seuraavalle on jo tilauksensa, kun vuodenajasta toiseen siirtymisen aika koittaa.

Minä oon syntynyt toukokuussa, ja tykkään kyllä kovasti! Eilen aamuna saatiin vielä pikainen takatalvi, mutta täällä Joensuussa jo aavistuksen koivunlehtien nuput vihertää. Meidän vanha pikkuruinen mansikkamaa sen sijaan on jo aivan valtoimenaan tästä auringon määrästä. Mun lempimarjat taitaa olla mustikka ja vadelma, mansikalle olin pitkään allerginen, mutta se onneksi taittui. Oli sellainen 10 vuoden sykähdys.

Tänään aamulla keräsin siis omasta pihasta mansikan lehtiä talteen. Niistä sitten keitän yrttiteetä aina kun siltä tuntuu. Yksi parhaimpia juttuja keväässä, kesässä ja syksyssäkin on, kun saa jälleen kerätä Maaemon anteja omaan käyttöön. Koska rakastan tätä maapalloa, ja usein tuntuu että ihmiset riistävät luontoa ja haluavat vain omaa hyötyä, on itselläni tapana ollut pyytää kasveilta lupa kerätä, ja lopuksi kiitellä annista. Aina kunnioituksella poimia sitä, mitä luonto meille antaa. Vastavuoroisuus on tärkeää asiassa kuin asiassa, ja se vahvistaa yhteenkuuluvuuden tunnetta. Myös luonnon kanssa.

Mansikan lehdistä keitettyä yrttiteetä voi käyttää hoidoksi mm. mahakatarriin, niveltulehduksiin ja hengitystietulehduksiin. Tee vahvistaa myös ikeniä, ja on mukavan lempeä vaihtoehto perinteiselle teelle. Yrttitee toimii myös diureettina, eli nesteenpoistajana. Mansikan sanotaan toimivan myös onnentuojana, kun sen lehtiä kantaa mukanaan. Keijut viihtyvät mansikkaisilla mailla.
Huomioitavaa on, että mansikka voi aiheuttaa allergiaa ja aurinkoihottumaa. 

Jos yrttejä haluaa kerätä talven varalle, voi niitä säilöä mm. pakastamalla tai kuivattamalla. Itse tykkään yrtit kuivattaa ja lasipurkkeihin säilöä. Purkkien on hyvä olla ilmatiiviitä ja säilyttää ne on paras pimeässä. Poimithan vain sellaista, jonka 100% varmuudella tunnistat. Muista tarkistaa myös sopiva keräysajankohta kullekin kasville.

Jos yrtit kutsuvat tekemään tuttavuutta, suosittelen lämpimästi Sinikka Piipon (filosofian tohtori, kasvitieteen professori) kirjoittamaa kirjaa Kasvien maaginen maailma, jota myös itse oman muistini tukena käytän.

Keijukaismaista keskiviikkoa.♡