fi

Kotitontti löytyi!

18.10.2022

Me löydettiin meidän unelmien tontti! Muuttoon on kaksi viikkoa. Kaksi vuotta etsittiin, odotettiin täydellisen vastaan tulemista ja löytymistä. Tuntuu oudolta, että enää ei tarvitse haravoida etuovea tai toria kodin löytymisen toiveessa.

Löydettiin siis reilu kuukausi sitten etsimämme tontti, pienine rakennuksineen, metsän siimeksestä. Vaaramaisemat, järven ranta, oma lähde, oma rauha, omistusmetsä ympärillä. Ostamisen prosessi kävi tosi nopeaan. Koti metsän siimeksessä, siitä tuli aika yhtäkkisesti totta.

Talo johon nyt muutetaan, joka tuolla kotitontilla valmiina sijaitsee, on 50-luvulla rakennettu hirsitupa, jota on myöhemmin laajennettu yhdellä makkarilla ja kylpyhuoneella. Seinät oli 90-luvun hengessä paneloidut, ja mehän kurkattiin ostamisen jälkeen, että mitä seinäpinnan alta löytyy. Hirrethän sieltä tietysti löytyi, joten meillä on intensiivinen purkamisen ja rakentamisen vaihe menossa nyt ennen muuttoa. Purettiin siis lastulevyt, villat ym pois, jotta saatiin hirret näkyviin. Alimpia hirsivarveja oli poistettu jonkin aikaisemman remontin yhteydessä, joten alareunat me paneloidaan. Tulee nättiä.

Vanhat keittiökaapit purettiin pois, olivat huonokuntoiset ja hiirten asuttamat. Ostettiin tori.fistä uudet tilalle, ja samalla päätettiin luopua sähköliedestä. Puuliesi tuvasta löytyy, sillä lämmitetään koko taloa. Tosi uudenlainen arki siis odottaa, kun tulesta tulee päivittäinen ystävä talon lämmittämisen ja ruuan laittamisen yhteydessä.

Lähimpään kyläkeskustaan on 30km matka, ja seudulla on lukuisia luonnonsuojelualueita. Meillä on paljon tulevan suunnitelmia tontille, ensimmäisenä aletaan ensi keväänä pystyttämään meidän valtavaa hirsitaloa, joka on odottanut tämän paikan löytymistä. Tehdään siitä meille koti, ja pienempi talo jää sitten mahdollisesti yrityskäyttöön.

Tuntuu, että meidän matkassa on ollut sankoin joukoin henkiväen johdatusta ja rakkaudellista siunausta. Tuntuu melkein uskomattomalta, että kaikki meidän kriteerit todella tuli täyteen tämän kotipaikan suhteen. Usko ihmeisiin ja mahdollisuuksien loputtomaan kirjoon on syventynyt tämän prosessin myötä paljon. Luottamus elämään, siihen että elämä kantaa. Kun minä kannan elämää kauniisti ja rakkaudellisista arvoista käsin, saan vastalahjana samaa. Vuorovaikutus on läsnä kaikessa ja kaikkialla.

Luontoa ajatellen sähköhellasta luopuminen tuntuu erityisen hyvältä ratkaisulta. Ollaan kipuiltu sitä tässä taajamassa asuessa niin paljon, kun ei olla voitu elää kunnolla omien arvojen mukaista arkea. Koti kun on ollut sähköpattereilla lämpiävä, niin siitä on ollut mahdoton alkaa tinkimään. Nyt sekin muuttuu, ja se tuntuu ihanalta.

Muuttaminen on positiivinen kriisi varmasti koko meidän perheelle. Lapset odottavat tosi innoissaan ja ovat kovasti tykästyneet uuteen kotipaikkaan. Myös me aikuiset. Tiesin jo heti myynti-ilmoitusta lukiessani, että tämä on meidän koti, no doubt. Olisin voinut ostaa paikan siltä istumalta.

Mutta joo! Tällaisia kuuluu. Pakkaaminen vähän takkuaa, mutta alkaa pian jo tulla kiire sen suhteen, ja silloin alkaa tapahtumaan. On super jännää muuttaa keskelle korpea talvea vasten. Pimeyttä ja tähtitaivasta odotan. Jäätyvää järveä. Pulkkamäkeä ylätalolta rantamökille. Lunta ja luonnon valoa.

Kiitos elämä ja kiitos kaikkeus. Tästä alkaa uudenlainen elämä.